dimarts, 4 de novembre del 2008

PROMETEU

Prometeu, que significa previsor, va posar-se al costat de Zeus durant la Titanomàquia, la batalla entre Déus i Titans que van dur a terme per disputar-se la supremacia dels immortals. El tità va fer honor al seu nom i així va evitar ser condemnat al tàrtar gràcies a l'ajut que va prestar a Zeus.
Prometeu era fill de Jàpet i de Clìmene, i entre els seus germans es trobaven Meneci, Atlas i Epimeteu, que vol dir obtús, estúpid. Zeus va demanar a Prometeu que construís als éssers humans, llavors el tità els va modelar amb argila i els va fer similars als déus, cosa que no va agradar del tot a Zeus, però a més Prometeu els va donar la posició erecta i els hi va donar intel·ligència, cosa que va fer que Zeus s'enfadés amb Prometeu per que això podia portar problemes als immortals. A més Prometeu els hi va ensenyar el do de la reflexió i les arts i oficis.

El sobirà dels déus va demanar a Prometeu que ensenyés als mortals a fer sacrificis als déus, ja que ells s'alimentaven d'aquests sacrificis. Prometeu va mostrar als homes com fer sacrificis, però també els va ensenyar a utilitzar la seva intel·ligència per enganyar als déus. Prometeu va fer dos piles de les despulles d'un sacrifici. Per una banda va fer una pila molt gran amb els ossos i recoberta de pell, i per una altre banda va fer una pila petita amb la carn i el greix per sobre. Zeus al veure les dues piles va patir d'ambició i va triar la pila grossa, on hi havien les despulles del sacrifici, però semblava millor, així els homes van quedar-se la part bona de la carn, encara que fos més petita.

A conseqüència d'això, Zeus va castigar als humans retirant-lis el foc que utilitzaven per cuinar i abrigar-se, d'aquesta manera la raça humana va veure's obligada a menjar carn crua. Prometeu que se sentia responsable de la sort dels humans va idear un pla per ajudar als éssers humans, per aquest motiu serà recordat com benefactor de la humanitat.
Una nit mentre el carro del sol estava parat, durant la nit, Prometeu aprofitant la calma de la nit va agafar unes espurnes del foc i les va amagar dins d'un bulb de fonoll, que li va servir per transportar aquestes guspires de foc i portar-les als homes. D'aquesta manera els homes van poder utilitzar el foc i recuperar el seu costum habitual.

Zeus, aquesta vegada no es va creuar de braços i va idear un doble càstig. Per un cantó castigaria Prometeu, i per l'altre castigaria l'humanitat sencera sense pietat.

A Prometeu li va reservar una refinada tortura, va demanar al seu ferrer Hefest que construís unes cadenes indestructibles per tal de lligar Prometeu. Així ho va fer, el va lligar a una roca del Caucas, de manera que estigués atrapat per sempre més. El càstig, però, no va quedar així, va manar a una àliga que cada dia devorés el fetge i les entranyes de Prometeu, de manera que cada dia li menjava el fetge, però per la nit se li regenerava i així al dia següent el càstig tornava a començar.

Als homes, però, va reservar-los un càstig més subtil. Primer va demanar als déus, que donessin vida a Pandora, que significa tots els dons o regals, Hefest la va modelar amb argila, i li va manar que fos molt guapa, però que portés la desgràcia a la humanitat. Així Atena li va donar la intel·ligència i la resta de déus i les Muses van omplir una caixa que portaria Pandora, amb tots els  mals, les enfermetats i les desgràcies, de manera que si algú obria la caixa, aquestes sortirien escampades pel món.De totes maneres també contenia la esperança, així que era la única cosa bona dins la caixa. Hermes va entregar Pandora a Epimeteu, el germà de Prometeu, tot i que Prometeu l'havia avisat que no acceptés cap regal de Zeus.
Desprès del matrimoni Pandora encuriosida va obrir la caixa, llavors van sortir tots els mals i es van escampar per tota la terra, però l'esperança va romandre dins la caixa, fins que Pandora la va alliberar com consol per la humanitat. Ja sabeu que l'esperança no es perd mai!!!

Prometeu mentre era castigat, va ordir un pla per poder alliberar-se, ell sabia que si Zeus concebia amb Tetis, el fill resultant d'aquesta unió acabaria destronant a Zeus, d'aquesta manera Zeus per tal d'averiguar aquest secret que guardava Prometeu, va permetre al seu fill Heracles que l'alliberés. Heracles va poder trencar les cadenes, forjades per Hefest, i Zeus va tenir un dilema: Per un cantó estava orgullós de la força del seu fill Heracles, però per l'altra banda no volia trencar la promesa de que Prometeu romandria lligat al Caucas, d'aquesta manera va manar construir un anell amb la roca del Caucas, per tal que Prometeu sempre estigués lligat al Caucas encara que fos a través d'un anell.

ACTIVITATS

1. Escriu el nom dels personatges que intervenen al mite i explica quina és la seva funció. (Enganxa imatges)
2. Explica per quin motiu va enfadar-se Zeus amb Prometeu.
3. Quin càstig va rebre Prometeu? I la humanitat? Com va lliurar-se?
4. Què entenem per la caixa de Pandora?
5. Busca informació  sobre el mite de Deucalió i Pirra. Realitza un breu resum d'aquest mite.
6. Observa la imatge i descriu a quin moment del mite fa referència. Per quin motiu creus que utilitza aquests colors i mira endarrere? 
7. Reflexiona sobre l'acte de Prometeu. Creus que va fer bé? Opines que va rebre un càstig just? Explica la teva opinió i que haguessis fet en el seu lloc.


1 comentari:

*Lorenaa's!!# ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.